Tarvasjoen kesäteatterin maalaiskomediassa sukelletaan tosi-tv:n syövereihin

0
Espoosta saapunut morsmaikkuehdokas, ravintoloitsijana toimiva Irmeli (Tuula Tapani) on vakuuttunut maalaisromantiikan ihanuudesta. Suorapuheinen neito yllättää poikamiesisäntä Jussin (Matti Tapani) lähentely-yrityksillään. Tv-kuvaaja (Jasmiina Knuutila) seuraa tilanteen kehittymistä. (Näytelmän päähenkilö-Jussia tuuraasi harjoituksissa ohjaaja Matti Tapani.)

LIETO/Tarvasjoki. Poikamiesisäntä Jussi (Juhani Kivistö) on joutunut melkoiseen soppaan, kun hänen naisiin menevä serkkunsa Leksa (Ari Tähtinen) on ilmoittanut hänet tosi-tv -ohjelmaan. Heilaa ruvetaan etsimään nyt valtakunnan tv:ssä, eikä kaikki tietenkään suju aivan mutkattomasti.

Tv-ihmisten lisäksi Jussin keittiöön lehahtaa kolme rakkautta etsivää neitokaista. Kulisseissa heilaa etsii myös serkkupoika, joka kärkkyy Jussin ylijääneitä morsmaikkuja. Rakkautta toivovat hartaasti myös Jussin vanhemmat, sillä miniää on kaivattu taloon jo pidemmän aikaa.

Tarvasjoen kesäteatterin ohjaaja Matti Tapani sanoo valinneensa Heila hakusessa -näytelmän juuri sen vuoksi, että siinä käsitellään rakkautta hyvin monesta eri näkökulmasta. Lähes pakkomielteisen sarjadeittailijan vastakohtana on 50 vuotta yhdessä ollut pariskunta. Näytelmässä nähdään myös platonista rakkautta ystävysten välillä.

–Näytelmästä löytyy myös yhteiskunnallinen aspekti, sillä siinä puhutaan yhteiskunnan odotuksista perheeseen ja rakkauteen, Tapani pohtii.

Näytelmää etsiessään hän sanoo karsineensa pois sellaiset, joissa oli mukana rasismia, homofobiaa tai naisvihaa.

–Ne eivät mielestäni kuulu enää tämän päivän kesäteatteriin.

Hän ei myöskään halunnut näytelmää, joka on kirjoitettu savon murteella. Yhtenä kriteerinä oli myös, ettei esityksessä ole sinkkumaajussia.

–Tässä nyt on kuitenkin täsmälleen se, Tapani naurahtaa.

Tuttujen biisien tahdissa

Musiikkikomediassa on lauluja kaikkiaan yhdeksän. Sävelmät ovat tuttuja 1970-, 1980- ja 1990-luvuilta, mutta sanoitukset ovat Matti Tapanin käsialaa.

–Laulut ovat kuitenkin niin tunnettuja, että jokainen tietää ne, hän vakuuttaa.

Näyttelijöitä on 11, mutta osalla on kaksoisrooli. Roolituksessa Tapani sanoo halunneensa antaa haastetta esiintyjille, ja siksi kellään ei ole luonnerooleja.

–Kun näyttelijä joutuu astumaan mukavuusalueensa ulkopuolelle, hän uskaltaa vähitellen tehdä koko ajan enemmän.

Kolmatta kesäänsä Tarvasjoen teatterissa esiintyvä Martta Mäkitalo kertoo näyttelevänsä kaksoisroolissa. Repliikkejä hänellä on 70–80, joita hän sanoo muistavansa vaihtelevasti.

–Etenkin jos kohtaus on rakennettu niin, ettei vastanäyttelijän kanssa ole vuoropuhelua, silloin on vaikeampaa.

Alun perin Mäkitalo sanoo lähteneensä mukaan ohjaaja Matti Tapanin pyynnöstä. Tällä kertaa hän ilmoittautui kuitenkin itse. Syynä oli jälleen Tapani. Hän kehuu ohjaajaa todella tunnolliseksi ja asiansa osaavaksi.

–Täällä mennään aina positiivisen kautta.


Heila hakusessa. Käsikirjoitus: Daniela Franzell. Suomennos: Eivor Lindgård. Ohjaus: Matti Tapani
Esitykset: ensi-ilta pe 16.6. klo 18. Muut näytökset: su 18.6. klo 16, ti 27.6. klo 18, ke 28.6. klo 18, to 29.6. klo 18, ti 4.7. klo 18, ke 5.7. klo 18, to 6.7. klo 18 ja la 8.7. klo 21.
Tarvasjoen nuorisoseuran kesäteatteri: Salomäentie 9, Tarvasjoki. Lippuja ovelta tai netistä: tarvasjoennuorisoseura.fi.