PSC Auranmaa kokoaa pelaavat nuoret yhteen

0
Iiro Koskinen on luonut PSC Auranmaan pelaavien nuorten yhdistämiseksi. Koskisen mukaan kanavalle on jo liittynyt mukavasti nuoria.

MARTTILA, KOSKI. Marttilalainen Iiro Koskinen on jo pidempään pyöritellyt mielessään, miten videopelejä harrastaville auranmaalaisnuorille voitaisiin järjestää yhteistä toimintaa ja luoda paikka, josta löytää peliseuraa. Kevättalven aikana ideat alkoivat konkretisoitua.

Maaliskuussa Koskinen loi Discord-sovelluksella virtuaalisen keskustelukanavan, johon kutsuttiin Kosken seudun yläasteen ja Kosken lukion oppilaita. Tarkoituksena on, että nuoret löytävät sitä kautta peliseuraa ja pääsevät keskustelemaan peleistä ja pelaamisesta sekä muista aiheista.

Koskisen tarkoituksena on luoda kanavan sisälle omia ryhmiä eri peleistä kiinnostuneille. Tulevaisuudessa hän haaveilee myös esimerkiksi turnausten ja lanien eli videopelitapahtumien järjestämisestä.

–Olisi kiva järjestää ohjattua toimintaa jollain tapaa, esimerkiksi siten, että tiettynä aikana kerran viikossa pelattaisiin jotain tiettyä peliä, Koskinen miettii.

Koskinen pelaa itsekin ja hänelle pelaamisen sosiaalinen puoli on tärkeää.

–Pelaaminen kavereiden kanssa on parasta, hän toteaa ja kertoo saaneensa pelaamisen kautta uusia kavereitakin.

KOSKINEN on tyytyväinen luomansa kanavan saamaan vastaanottoon. Heti ensimmäisen viikon aikana ryhmään liittyi kolmisenkymmentä nuorta. Ryhmä toimii nimellä PSC eli Players Social Club Auranmaa. Toistaiseksi ryhmään on kutsuttu koskelaisia ja marttilalaisia nuoria, mutta Koskisen ajatuksena on laajentaa toiminta Auranmaan muihinkin kuntiin.

Koskinen on itse pelannut pelejä laajalla skaalalla, joten kokemusta eri peleistä riittää. Toisaalta hän myös kokeilee mielellään uutta. Nuorten pelaaminen on tullut hänelle sydämen asiaksi paitsi oman pelitaustan myös yleisten pelaamiseen kielteisesti suhtautuvien asenteiden vuoksi.

–Aika usein näkee ja kuulee, että nuorten ongelmista syytetään pelaamista ja kännyköitä. Itse en kuitenkaan koe, että pelaaminen tietokoneella olisi syy, miksi asiat menevät huonosti, Koskinen sanoo.

Hän pitää videopelien pelaamista harrastuksena siinä missä muutkin harrastukset.

–Pelaamisesta voi saada ammatinkin, mutta se vaatii aikaa ja vaivaa, Koskinen huomauttaa.

Hän myöntää, että nuorten liikkumattomuus voi olla ongelma, mutta ei pidä pelaamista siihenkään syyllisenä. Koskisella itsellään on paitsi pelitaustaa myös liikunnallisia harrastuksia. Hänen omat lapsensa pelaavat videopelejä, mutta myös liikkuvat aktiivisesti.

–Meillä koko perhe pelaa yhdessä myös lautapelejä ja se on kauhean hauskaa, Koskinen sanoo ja arvioi vanhempien esimerkillä olevan vaikutusta.

PELAAMISESTA löytyy Koskisen mukaan monia hyviä puolia. Hänelle itselleen pelaamisen sosiaalinen puoli on tärkeintä, mutta pelatessa voi myös esimerkiksi kehittää reagointikykyä ja taktista osaamista sekä oppia englannin kieltä.

–Uskon oman englannin osaamiseni ja kiinnostukseni kieleen tulleen pelaamisen kautta.

Pelaaminen voi Koskisen mukaan kerryttää myös huomaamatonta tietoutta. Etenkin urheilupeleissä oppii esimerkiksi maita ja maiden lippuja.


Ammunta, rakentelu ja viljely pelisuosikkeina

Kartoittaessaan tarvetta videopelien pelaajien yhteisön luomiselle Iiro Koskinen teetti Kosken seudun yläasteen ja Kosken lukion oppilaille kyselyn pelaamisesta. Kyselyyn vastasi 125 nuorta, joista suurin osa ilmoitti pelaavansa jotain peliä.

Kyselyyn vastanneiden suosikki oli selviytymispelin ja roolipelin ominaisuuksia yhdistelevä ammuntapeli Fortnite, jota ilmoitti pelaavansa 58 kyselyyn vastanneista. Melkein yhtä suosittu oli Minecraft, jossa pelaaja luo erilaisia kolmiulotteisia rakennelmia kuutioiden ja muiden ominaisuuksien avulla. Minecraftia kertoi pelaavansa 43 kyselyyn vastanneista.

Kolmanneksi suosituin oli hyvinkin realistisen oloinen Farming Simulator, jossa pelaajat voivat muun muassa viljellä maata, kasvattaa karjaa ja myydä tuotteitaan. Kyselyyn vastanneista 27 kertoi pelaavansa Farming Simulatoria.

–Farming Simulator on yllättävän suosittu maailmallakin, Koskinen tietää kertoa.

Kyselyssä kysyttiin myös kavereiden kanssa pelaamisesta. Vastaajista 94 kertoi pelaavansa kavereiden kanssa.